fbpx
sept.04
0

Am deschis un PFA. Am nevoie de contabil?

Contabilitate PFA, Întrebări frecvente Distribuie postul

Ȋn ultima vreme am primit tot mai des urmatoarea ȋntrebare: Am deschis un PFA. Sunt obligat să am un contabil?

Nu, legea nu vă ȋngrădeşte cu privire la acest aspect. Legislaţia nu prevede obligativitatea angajării unui contabil în cazul PFA. Dacă persoana fizică doreşte să se ocupe singură de evidenţa încasărilor, plăţilor, precum şi a tuturor obligaţiilor declarative şi de plată, poate face acest lucru.

Da, ar fi recomandabil să aveți un contabil, fie şi numai pentru consultanță. De ce? Un expert contabil va fi mereu informat şi va şti ce modificări legislative cu impact asupra PFA au mai apărut (şi da, legile se schimbă cu o viteză amețitoare).

Un contabil bun vă poate ajuta să nu omiteți anumite declarații sau anumite plăți care ar putea să vă aducă o amendă frumușică şi/sau majorări şi penalități, ştie să simplifice, cât se poate, noutățile legislative, să poată fi înțelese de oricine, să clarifice lucrurile care trebuie făcute în fiecare lună, la ce să fiți atenți şi ce acte trebuie să nu vă lipsească din contabilitate.

Vă poate ajuta să optimizați impozitele! Știați că ȋn acest moment, în condiţiile în care există şi un contract de muncă, PFA-ul nu trebuie să plătească contribuţia pentru pensie? Aceeaşi regulă este valabilă şi pentru contribuabilii a căror venit net este mai mic de 845 lei/ lună. Va fi introdusă şi această obligaţie, dar conform noului Cod Fiscal care va intra ȋn vigoare la 1 ianuarie 2016.

Nu trebuie să aveți angajat un contabil, dar recomandarea nostră este să ȋi faceți o vizită din cȃnd ȋn cȃnd pentru consultanță. Sunt mulți experți contabili care oferă consultanță gratuită.

Iar daca nu intetionați să faceți acest lucru, recomandarea noastră în această situaţie este de va informa permanent, pentru că pot să apară modificări legislative şi, nefiind în cunoştinţă de cauză, puteti plăti la stat mai mult decȃt face.

Rămâneți informați!

Distribuie:

Despre autor:

Simona este Expert Contabil membru CECCAR

Lasă o replică!

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Îți oferim consultanță GRATUITĂ!Contactează-ne acum!