fbpx
dec.14
0

Este valabilă factura fără semnătură și ștampilă?

Contabilitate PFA, Contabilitate SRL, Întrebări frecvente Distribuie postul

Este valabilă factura fără semnătură și ștampilă? Conform OG 17/2015 care a intrat în vigoare începând cu 23 iulie 2015 persoanele fizice, persoanele juridice de drept privat, precum şi entităţile fără personalitate juridică nu mai au obligaţia de a aplica ştampila:
•  pe declaraţii, cereri sau orice alte documente depuse la instituţiile sau autorităţile publice;
•  pe documentele sau orice alte înscrisuri emise în relațiile între acestea, cu alte persoane fizice, juridice sau alte entități.

 

Practic, ordonanţa abrogă obligaţia de a folosi ștampila, în momentul ȋn care depunem cereri, declaraţii sau alte documente la autorităţi. De asemenea elimină și obligaţia ștampilării oricărui document emis sau încheiat între persoane private.

 

Art. V din OG 17/2015 prevede:

(1) Persoanele fizice, persoanele juridice de drept privat, precum şi entităţile fără personalitate juridică nu au obligaţia de a aplica ştampila pe declaraţii, cereri sau orice alte documente depuse la instituţiile sau autorităţile publice.
(2) Persoanele fizice, persoanele juridice de drept privat, precum şi entităţile fără personalitate juridică nu au obligaţia de a aplica ştampila pe documente sau orice alte înscrisuri emise în relaţia dintre acestea.
(3) La data intrării în vigoare a prezentei ordonanţe se abrogă toate prevederile legale referitoare la obligaţia aplicării ştampilei de către persoanele şi entităţile prevăzute la alin. (1) şi (2).

 

Ȋn ceea ce privește factura, aceasta este valabilă fără semnătură și ștampilă, dacă conține informațiile minime obligatorii stabilite prin art. 155 (19) din Codul Fiscal.

Art. 155 alin. (19) din Codul fiscal stabilește că semnarea și ștampilarea facturilor nu constituie elemente obligatorii pe care trebuie să le conțină factura.

Indiferent cine este emitentul sau destinatarul facturii, privat sau public, factura fără semnătura și ștampila este valabilă.

Distribuie:

Despre autor:

Simona este Expert Contabil membru CECCAR

Lasă o replică!

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Îți oferim consultanță GRATUITĂ!Contactează-ne acum!