fbpx
nov.24
0

MICROȊNTREPRINDERI – regim fiscal 2016

Contabilitate SRL, Întrebări frecvente, Servicii Distribuie postul

 Microȋntreprinderi – regim fiscal 2016.

 Ȋncepȃnd cu 1 ianuarie 2016 va intra ȋn vigoare noul Codul Fiscal, care ȋntre timp a mai suferit unele modificări, mai ales ȋn zona microȋntreprinderilor. Regimul fiscal al acestora se modifică din 2016.

Principalele modificări aduse, ȋn ceea ce privește regimul microȋntreprinderilor:

  1. cote de impozitare diferențiate ȋn funcție de numărul de salariați, ȋntre 1% si 3% , după cum urmează:
                      1% pentru microȋntreprinderile care au peste 2 salariați, inclusiv;                                                                2% pentru microȋntreprinderile care au un salariat;                                                                                           3% pentru microȋntreprinderile care nu au salariați.                                      
  2. Pentru persoanele juridice romȃne nou – ȋnființate, care au cel puțin un salariat cu normă ȋntreagă și sunt constituite, pe o durată mai mare de 48 de luni, iar acționarii/asociații lor nu au deținut titluri de participare la alte persoane juridice, cota de impozitare va fi de 1% pentru primele 24 de luni de la data ȋnregistrării persoanei juridice romȃne, potrivit legii.
  3. Se majorează plafonul de ȋncadrare ȋn categoria microȋntreprinderilor de la 65.000 euro la 100.000 euro ( la cursul de schimb de la ȋnchiderea exerciţiului financiar precedent).
  4. Pentru a se ȋncadra la sistemul de impozitare al microȋntreprinderilor, firmele trebuie îndeplinescă următoarele criterii:
  • realizează venituri, altele decât cele din activităţi desfăşurate în domeniul bancar, în domeniile asigurărilor şi reasigurărilor, al pieţei de capital sau în domeniile jocurilor de noroc;
  • realizează venituri, altele decât cele din consultanţă şi management, în proporţie de peste 80% din veniturile totale;
  • nu desfășoară activităţi de exploatare, dezvoltare a zăcămintelor petroliere și a gazelor naturale.
  • capitalul social este deţinut de persoane, altele decât statul şi autorităţile locale;
  1. Se datorează impozit pe profit ȋncepand cu trimestrul respectiv dacă se depașește, la microȋntreprinderi, plafonul de 100.000 euro sau ponderea veniturilor realizate din management și consultanţă este mai mare de 20% din veniturile totale.
  2. Nu mai este suficientă menţiunea din cererea de ȋnregistrare de la registrul comerţului pentru persoanele juridice nou ȋnfiinţate. Trebuie anunţat ȋn 30 de zile la organul fiscal opţiunea de aplicare a regimului microȋntreprinderilor.
Distribuie:

Despre autor:

Simona este Expert Contabil membru CECCAR

Lasă o replică!

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Îți oferim consultanță GRATUITĂ!Contactează-ne acum!